Nieuw vaccin biedt snelle bescherming tegen West-Nijl Virus bij paarden

BOXMEER-MSD Animal Health heeft een nieuw vaccin dat snelle bescherming biedt tegen het West-Nijl Virus bij paarden. Het vaccin kan worden ingezet voor de vermindering van viremie, klinische symptomen en laesies in de hersenen, die veroorzaakt worden door het virus.

West-Nijl Virus rukt op: ook in Nederland
Het West-Nijl Virus (WNV) wordt door muggen overgedragen tussen vogels en zoogdieren en verspreidt zich steeds verder in Europa. In 2020 is het virus met behulp van PCR ook aangetoond in Nederland. Omdat het West-Nijl Virus kan leiden tot (ernstige) symptomen bij paarden, wordt jaarlijkse vaccinatie aangeraden.

Zenuwstoornissen en zelfs sterfte
De meest gevoelige zoogdieren voor het West-Nijl virus zijn mensen en paarden. Ongeveer 1 op de 10 besmette paarden ontwikkelt griepachtige verschijnselen (sufheid, koorts, anorexia, zwakte) of zeer variƫrende neurologische symptomen (gedragsveranderingen, fasciculaties tot verlamming). Een groot gedeelte van paarden met zenuwstoornissen sterft of moet worden geƫuthanaseerd. Herstelde paarden behouden vaak restverschijnselen.

Beschermt al vanaf 2 weken na basisvaccinatie
De basisvaccinatie van Equilis West Nile bestaat uit 2 doseringen met een tussenperiode van 3-5 weken. Het vaccin kan worden toegediend vanaf 6 maanden leeftijd en beschermt al vanaf 2 weken na de basisvaccinatie. Daarna is jaarlijks hervaccineren voldoende. Equilis West Nile is verpakt per 5 voorgevulde spuiten en is beschikbaar via de groothandel of de webshop van MSD Animal Health.