Het belang van vaccineren
Wat is vaccineren en waarom kiezen voor vaccinatie? Dit zijn belangrijke vragen waar we u op deze pagina antwoord op geven. Vaccineren is mogelijk voor een grote diversiteit van verschillende besmettelijke ziekten, maar waarom zou u kiezen voor een vaccinatie? Waarom zou u uw paard laten vaccineren:
- Vaccineren vermindert de kans op besmetting.
- Vaccineren vermindert de ernst van de klachten bij een infectie.
- Vaccineren vermindert de verspreiding van de ziektekiem naar andere paarden.
Wat is vaccineren?
Bij vaccineren of enten wordt er een stof ingespoten die op de ziekteverwekker lijkt. Uw paard wordt hiervan niet ziek, maar het immuunsysteem gaat wel beschermende afweerstoffen aanmaken. Als uw paard vervolgens in contact komt met deze ziekteverwekker, zal zijn immuunsysteem het onmiddellijk herkennen en voorkomen dat uw paard de ziekte (de ernstige vorm) ontwikkelt.
Elk vaccin is uitgebreid getest en veilig voor paarden en pony’s. Na een vaccinatie kunnen soms entreacties optreden, variërend van een verdikking op de plek van inspuiten tot spierpijn of soms koorts. De meeste paarden hebben nergens last van en wanneer er wel een bijwerking optreedt, verdwijnt deze meestal spontaan binnen één tot enkele dagen.
Extra ondersteuning voor je paard
Naast het up-to-date houden van de vaccinaties, kan u de opgebouwde afweer van uw paard extra ondersteunen door:
- Een goed geventileerde en comfortabele stal, goede voeding en passende training.
- Stallen met zieke paarden te vermijden.
- Vreemde paarden niet aan elkaar te laten snuffelen. Het is namelijk niet altijd aan de buitenkant te zien of een paard ziektekiemen bij zich draagt.
Paardengriep of -influenza
Paardengriep of -influenza is een zeer besmettelijke virale luchtweginfectie. Jaarlijks worden er wereldwijd uitbraken van paardengriep geregistreerd. De verspreiding van het influenzavirus gebeurt vooral via neus-neus contact en wordt bevorderd door reizen en samenkomst van veel paarden, bijvoorbeeld op wedstrijden of op grote stallen.
Droes – let op met snot
Neus-neus contact vermijden is een belangrijke tip om de overdracht van droes te voorkomen. Deze uiterst besmettelijke bacteriële ziekte treft paarden van alle leeftijden. Bovendien kan een paard meer dan één keer droes krijgen.
TIP:
Geef uw paard op de vaccinatie dag en de dag erna een rustdag. Licht werk, waarbij het paard niet zweet, is wel mogelijk. Een zware training meteen na de vaccinatie wordt afgeraden.
West Nile – ziek door muggenbeten
Ook muggen kunnen gevaarlijk zijn voor paarden. Wanneer ze drager zijn van het West-Nijl Virus, wordt het paard besmet door een muggenbeet. Hoewel de meeste paarden hier niets van merken, kan het virus je paard in sommige gevallen ernstig ziek maken.
TIP:
Een goede basishygiëne vermindert de verspreiding van infectieziekten. Laat vreemde paarden niet neuzen, was regelmatig uw handen, reinig drink- en voerbakken regelmatig, ventileer voldoende.
Rhinopneumonie
(EHV of equine herpesvirus)
Jaarlijks worden er in in onze regio’s verschillende uitbraken van rhinopneumonie gerapporteerd. Meestal gaat het daarbij om de gevreesde neurologische variant. Ook de abortus-vorm wordt vaak gezien. Echter het meest voorkomend is de ademhalingsvariant, die op het oog moeilijk te onderscheiden kan zijn van influenza of droes.
Vooral jonge paarden, die zelf misschien maar een lichte verkoudheid krijgen, kunnen een gevaar vormen voor drachtige merries, die kunnen aborteren of een zwakgeboren veulen krijgen van hetzelfde virus.
Het is mogelijk om uw paard te laten vaccineren tegen rhinopneumonie. Hoe meer paarden op een stal gevaccineerd worden, hoe kleiner de kans dat het virus kan aanslaan.
Tetanus
Een paard kan tetanus krijgen via een besmette (steek)wond. De tetanusbacterie komt voor in de bodem en ook vaak in paardenmest. Vaccinatie is een zeer effectief preventiemiddel. Paarden zijn super gevoelig voor tetanus en daarom wordt de jaarlijkse influenzaprik meestal gecombineerd met een tetanusvaccinatie, in één vaccin.
Voor u geselecteerd:
Lees meer over influenza (paardengriep)
BE-EQU-211000001