Gezonde koeien met gezonde uiers produceren gezonde melk!

Optimale uiergezondheid is één van de pijlers bij het verlengen van de levensduur van onze melkkoeien. Het verbeteren van de uiergezondheid leidt tot een lager vervangingspercentage, verlenging van de levensduur en dus een beter financieel resultaat.


“Elk bedrijf krijgt te maken met mastitis en de bijbehorende financiële impact mag niet worden onderschat.” 

Mastitis één van de hoofdredenen van afvoer melkvee

Ondanks alle inspanningen om mastitis terug te dringen, zowel de klinische (zichtbare) als de subklinische (onzichtbare) vorm, blijft het één van de hoofredenen van afvoer bij melkvee. Het verbeteren van de uiergezondheid leidt tot:

  • Lager vervangingspercentage
  • Verlenging van de levensduur
  • Beter financieel resultaat
  • Minder antibioticagebruik
  • Beter dierwelzijn

Een optimale uiergezondheid is de sleutel tot het verlengen van de levensduur en het verduurzamen van de melkveehouderij.

Ontstaan van uierinfecties

Meer dan 50% van de mastitis gevallen, veroorzaakt door omgevingsgebonden kiemen, die ontstaat in de eerste 100 dagen van de lactatie vinden hun oorsprong tijdens de droogstand.1 Dit leidt tot aanzienlijke economische verliezen op elk melkveebedrijf.

Impact van mastitis:

  • Verlies melk en melkproductie
  • Vermindering kwaliteit melk
  • Verhoogde kans op afvoer en dus een hoger vervangingspercentage
  • Verhoogde infectiedruk
  • Tijd, ergernis en werk

De droogstand: belangrijke risicoperiode bij melkkoeien!

De droogstandsperiode is een belangrijke periode voor de koe. Hier wordt de basis gelegd voor een succesvolle lactatie en een gezond uier. Zowel nieuwe infecties als reeds tijdens de droogstand aanwezige subklinische infecties hebben een langdurige invloed op de melkproductie van de koe in volgende lactaties.

Het droogzetten en de periode rondom afkalven zijn de twee risicoperiodes op mastitis.

De vier verschillende methodes voor droogzetten:

1. Combinatie van antibiotica en een teatsealer
Door het gebruik van een teatsealer en antibiotica geneest u bestaande infecties en voorkomt u nieuwe infecties.2,3

Let wel op de verschillende werkwijzes tussen een antibiotica droogzetter en een teatsealer.

2. Teatsealer
Door het afsluiten van de speen met behulp van een teatseal, voorkomt u nieuwe infecties tijdens de twee risicoperiodes van de droogstand.1

Correcte toediening van een teatsealer is van belang.

3. Antibiotica
Door koeien met een hoog celgetal te behandelen met antibiotica, geneest u de infectie in de droogstand.

4. Niets doen
Maar let op: hierdoor vergroot u de kans op mastitis!

Video: handleiding toedienen ShutOut

Om diergezondheid te verbeteren is preventie op melkveebedrijven essentieel. De droogstandsperiode leent zich hier goed voor: door in deze risicoperiode preventief te werken is de kans op uierinfecties veel kleiner. U kunt (nieuwe) uierinfecties tijdens de droogstand voorkomen door op systematische en correcte wijze teatsealers in te zetten.

In de video en poster wordt stap voor stap uitgelegd hoe ShutOut op correcte wijze wordt toegediend aan melkvee.

ShutOut is de nieuwe, gebruiksvriendelijke teatsealer van MSD Animal Health waarmee u uierinfecties voortaan nog gemakkelijker en sneller helpt voorkomen. Gebruikt u ShutOut of heeft u de nieuwe teatsealer ShutOut aan een veehouder geadviseerd? Bekijk dan deze video of stuur deze door naar de veehouder. In de video wordt stap voor stap uitgelegd hoe ShutOut op correcte wijze wordt toegediend aan melkvee.

5 kritische momenten die uw aandacht verdienen

Om uiergezondheidsrisico’s te minimaliseren voor, tijdens en na de droogstand, is het goed om bij de volgende 5 kritische momenten extra aandacht te besteden aan uw koeien.

1. Voorbereiding droogstandsperiode
De voorbereiding op de droogstand, heeft invloed op het uiteindelijke resultaat. Stel uzelf vragen: Hoe verloopt de melkproductie? Hoe is de conditie van de uier? Wordt er melk gelekt? En bepaal in samenspraak met uw dierenarts uw strategie.

2. Droogzetten
Voordat de droogzetprocedure begint, moet u de droogzetstrategie hebben vastgesteld, een schone werkplek hebben en uw hygiëneprotocol extra waarborgen.

3. De far-off periode
De far-off periode loopt vanaf het droogzetten tot ongeveer 21 dagen voor de verwachte afkalfdatum. Gedurende deze periode worden nieuwe infecties voornamelijk veroorzaakt door omgevingsbacteriën. Hebben uw koeien genoeg ruimte? Is de staart geschoren? Zijn de uiers schoon? Is er voldoende ventilatie?

4. De close-up periode
De close-up periode omvat de laatste 21 dagen voor de verwachte afkalfdatum. Net als in de far-off periode moet u in deze periode infecties vanuit de omgeving zoveel mogelijk proberen te voorkomen.

5. Afkalfmanagement
Rondom afkalven is het optimaliseren van de omgeving van de koe belangrijk om het risico op mastitis te verminderen. Is het afkalfhok schoon en voorzien van een zachte, droge bodem? Is er voldoende ventilatie? Hoeveel assistentie is nodig bij het afkalven? Is de melkmachine voldoende gedesinfecteerd?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie, neem contact met ons op

Referenties:

  1. A.R.Rabiee and I.J.Lean, 2013, The effect of internal teat sealant product (Teatseal and Orbeseal) on intramammary infection, clinical mastitis, and somatic cell counts in lactating dairy cows: A meta-analysis. J. Dairy Sci. 96 :6915–6931.
  2. S McDougall, 2003: Management factors associated with the incidence of clinical mastitis over the non-lactation period and bulk tank somatic cell count during the subsequent lactation, New Zealand Veterinary Journal, 51:2, 63-72.
  3. Boddie & Nickerson, 1986, Dry Cow Therapy: Effects of Method of Drug Administration on Occurrence of Intramammary Infection, 1986 J Dairy Sci 69:253-257.

BE-NAE-220600001