Flexibel vaccineren

Elk bedrijf is anders, flexibiliteit is belangrijk om een eigen vaccinatieschema op te maken samen met uw dierenarts. Wat vindt u belangrijk voor uw bedrijf? Waar wilt u graag uit kunnen kiezen?

  • Vaccinatiemethode
  • Aantal vaccinaties
  • Vaccinatieplek
  • Leeftijdsgroep
  • Tijdstip van vaccinatie
  • IDAL op maat
  • Ervaringen

Samen aan zet!

Samen met uw dierenarts heeft u vele keuzes om tot het vaccinatieschema te komen wat het best bij uw bedrijf past. Welke vaccins zet u in op uw bedrijf? Hoe vaccineert u het liefst, met de naald of met IDAL? Welke combinaties passen het beste in uw bedrijfsstrategie? Waar u ook voor kiest: met flexibel vaccineren van MSD Animal Health kunt u alle kanten op! Speel het 4-op-1-rij spel en ontdek of u de juiste combinatie kan maken voor de winst.

Factoren die vaccinatie beïnvloeden in beeld

Het vaccineren van varkens is een terugkerende activiteit op een varkensbedrijf. Iedereen heeft hier een eigen routine in maar, is dit ook de juiste?

Secuur en hygienisch werken zorgt ervoor dat het vaccin optimaal zijn werk kan doen. Dit begint al bij het opslaan van het vaccin tot het schoonmaken van de materialen naar de vaccinatie.
Bekijk de video en ontdek simpele en praktische tips.

Bereid het vaccineren goed voor

Om het maximale rendement uit een vaccin te halen, is het van groot belang om te zorgen voor het juiste vaccinatiemoment, correcte temperatuur van het vaccin en de juiste materialen om te kunnen vaccineren. Sommige vaccins kunnen tegelijkertijd worden gegeven, andere kunnen elkaar juist negatief beïnvloeden als ze tegelijk of dicht op elkaar worden gegeven.

Met een goede voorbereiding bent u niet alleen sneller klaar, u haalt ook een beter rendement uit vaccins wanneer u goed voorbereid vaccineert. Voor advies over het juiste moment van ieder vaccin kunt u altijd contact opnemen met uw dierenarts of met een van de varkensdierenartsen van MSD Animal Health. Bekijk de video voor alle tips.


Vaccinatiemethode

Vaccineren kan op meerdere manieren. Met een naaldvaccinatie dient u entstof toe
in de spier door de naald achter in de nek van het varken te plaatsen. Een andere
methode is vaccinatie in de huid. Met een speciale injector, IDAL, dient u deze
intradermale vaccinatie toe in de huid. Dit kan op plekken waar de huid dun genoeg
is, zoals in de nek, maar ook op de bil of onder de staart. De IDAL is een revolutionaire naaldloze vaccinatietechniek, die u veel voordeel oplevert.


Wat weet u over de vier belangrijkste varkensziektes?

Kent u het verschil tussen PCV2a en PCV2d? Hoeveel kans is er op overdracht van PRRS via de naald? En kent u de schadeposten van PIA op uw bedrijf? PIA, mycoplasma, circo en PRRS zijn bekende varkensziektes op het bedrijf. Om deze ziektes goed aan te kunnen pakken, is kennis nodig.

Test uw kennis en speel de online quiz. We zijn benieuwd hoeveel van de 10 vragen u er goed heeft!


Aantal vaccinaties

U kunt zowel met de naald als met IDAL vaccineren tegen de vier belangrijkste varkensziekten. Hiermee kunt u op een flexibele manier uw varkens beschermen en de gezondheid op uw bedrijf verbeteren. Neem contact op met uw bedrijfsdierenarts voor een vaccinatieschema op maat met IDAL.

Vaccinatieplek

Naald:
Met de naald vaccineert u het varken in de spier, in de hals, achter het oor. Hierbij is het van belang dat u loodrecht vaccineert op de huid.


Naaldloos:
Als u gebruik maakt van de IDAL dan bent u flexibeler in de plek van de vaccinatie. Het is niet nodig om specifiek in de hals te vaccineren. De IDAL kan worden gebruikt op diverse plekken waar de huid dun genoeg en weinig behaard is en ver genoeg van een bot- of speklaag is. Bij biggen is dit vooral ter hoogte van de nek- of rugzijde en in de bilspier. Bij vleesvarkens en zeugen is dat net achter de oren in de nek, of bij de rugspier tot aan de achterhand. U bent dus heel flexibel in de keuze van de vaccinatieplaats.

Leeftijdsgroep

Zowel met de naald als met IDAL kunt u met gemak zeugen, biggen en vleesvarkens vaccineren.

Vaccineer zowel met- als zonder naald met gemak zeugen, biggen of vleesvarkens.
Ga in de bijsluiter na voor welke diergroepen en welke leeftijden het vaccin geregistreerd is.

Big

Zeug

Vleesvarken

Tijdstip van vaccinatie

Geen bedrijf is hetzelfde en iedere varkenshouder heeft behoefte aan een eigen aanpak. Kies het juiste tijdstip voor vaccinatie dat past bij uw bedrijf. Wilt u vaccinaties combineren met andere behandelingen bij het varken of vaccineert u juist liever op een ander moment. Zowel met de IDAL als met de naald heeft u alle flexibiliteit om het juiste moment van vaccinatie te kiezen. Overleg samen met uw bedrijfsdierenarts wat voor uw bedrijf het beste vaccinatieschema is.

IDAL op maat

Wilt u werken aan uw diergezondheidsmanagement? Met de IDAL 2G was het naaldloos voor de voet vaccineren van uw zeugen nog nooit zo eenvoudig! Ook geschikt voor grote aantallen biggenvaccinaties. Neem de proef op de som en test het zelf.

De IDAL 3G is licht van gewicht, kent een optimale ergonomie en een bovengemiddelde accuduur: een ideaal instrument om grote aantallen dieren naaldloos te vaccineren! Neem contact op voor een gratis demonstratie bij u in de stal.

De IDAL 3G Twin is het eerste apparaat voor naaldloze vaccinatie waarmee drie vaccins tegelijkertijd kunnen worden toegediend, doordat deze voorzien is van een dubbele kop. Vraag een gratis demonstratie of informatiepakket aan.

Meer informatie?

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.