VarkensVlogs

De weg naar PRRS-vrij. Uit hart voor de zaak!

Start vandaag met de aanpak van PRRSv en kies uw persoonlijke route naar een PRRS-vrij varkensbedrijf. Onze VarkensVlogs helpen u meteen op weg.

Vlog 1: PRRSv aanpak op uw bedrijf, bepaal uw eigen doel

In deze eerste vlog bespreken we de belangrijkste controlepunten op uw bedrijf. Om inzicht te krijgen in de dynamiek van PRRSv is het belangrijk om zeer gericht te werk te gaan en op de juiste plaatsen te gaan monitoren. Een structurele monitoring speelt namelijk een essentiële rol in de aanpak van PRRSv.

Vlog 2: Meten = weten

Voor de detectie van PRRSv worden in de praktijk twee testen gebruikt: de PCR en de ELISA. In deze vlog zetten we de verschillen tussen beide testen op een rijtje.

Vlog 3: Gebruik een betrouwbare test!

Als je een varken test op een ziekte, is het belangrijk dat u een betrouwbare test gebruikt. Hoe betrouwbaar een test is, hangt af van de gevoeligheid, ook wel de sensitiviteit genoemd én van de nauwkeurigheid ofwel de specificiteit. Wat deze termen betekenen leggen we u graag uit aan de hand van het meten van de lichaamstemperatuur bij zeugen.

Vlog 4:  Hoe zorg ik ervoor dat de test geen zieke dieren mist?

Vanaf wanneer krijgt u een goed inzicht in de PRRSv-status van uw bedrijf? Moet u hiervoor alle dieren laten testen of kan het ook anders? Deze rekensom laat zien hoeveel monsters u nodig heeft om een betrouwbare uitspraak te doen over de aanwezigheid van PRRSv op uw bedrijf.

Vlog 5: Simpelweg PRRSv laten onderzoeken op castratievocht

In deze vijfde vlog laten we u graag zien hoe u castratievocht (processing fluids) kunt verzamelen en wat hiervan het nut is.

Vlog 6: PRRSv aantonen met speeksel?

Speeksel is een goede manier om ademhalingspathogenen zoals APP, PCV2 en PRRSv in vast te stellen. Maar ook Lawsonia kan opgespoord worden in het speeksel van deze snuffelende dieren. In deze vlog laat we u stapsgewijs zien hoe u het beste een speekselstaal kunt nemen.

Vlog 7: Monitoring en waar u op moet letten

In vlog 7 gaan we het hebben over monitoringsschema’s en de valkuilen die een goede interpretatie bemoeilijken.

Vlog 8: 3 belangrijke pijlers voor de aanpak van PRRSv

In deze laatste vlog hebben we het over de richtlijnen in de aanpak van PRRS. Onafhankelijk van het doel moet u 3 pijlers overlopen:

1: Hoe verhoog ik de immuniteit?
2: Hoe voorkom ik insleep en verspreiding?
3: Hoe gedraagt de ziektekiem zich in de tijd?

Persoonlijk PRRSv-advies? We staan voor u klaar!

Vragen over PRRS, het voorkomen of de aanpak hiervan? Onze varkensexperts stellen hun kennis en jarenlange (praktijk)ervaring graag beschikbaar. Natuurlijk kunt u rekenen op deskundig advies, maar ook op praktische tips waarmee u meteen uw voordeel kunt doen! Neem contact met ons op voor een afspraak!