VarkensVlogs

De weg naar PRRS-vrij. Uit hart voor de zaak!

Start vandaag met de aanpak van PRRSv en kies uw persoonlijke route naar een PRRS-vrij varkensbedrijf. Onze VarkensVlogs helpen u meteen op weg.

Vlog 1: PRRSv aanpak op uw bedrijf, bepaal uw eigen doel

In deze eerste vlog bespreken we de belangrijkste controlepunten op uw bedrijf. Om inzicht te krijgen in de dynamiek van PRRSv is het belangrijk om zeer gericht te werk te gaan en op de juiste plaatsen te gaan monitoren. Een structurele monitoring speelt namelijk een essentiële rol in de aanpak van PRRSv.

Vlog 2: Meten = weten

Voor de detectie van PRRSv worden in de praktijk twee testen gebruikt: de PCR en de ELISA. In deze vlog zetten we de verschillen tussen beide testen op een rijtje.

Vlog 3: Gebruik een betrouwbare test!

Als je een varken test op een ziekte, is het belangrijk dat u een betrouwbare test gebruikt. Hoe betrouwbaar een test is, hangt af van de gevoeligheid, ook wel de sensitiviteit genoemd én van de nauwkeurigheid ofwel de specificiteit. Wat deze termen betekenen leggen we u graag uit aan de hand van het meten van de lichaamstemperatuur bij zeugen.

Vlog 4:  Hoe zorg ik ervoor dat de test geen zieke dieren mist?

Vanaf wanneer krijgt u een goed inzicht in de PRRSv-status van uw bedrijf? Moet u hiervoor alle dieren laten testen of kan het ook anders? Deze rekensom laat zien hoeveel monsters u nodig heeft om een betrouwbare uitspraak te doen over de aanwezigheid van PRRSv op uw bedrijf.

Vlog 5: Simpelweg PRRSv laten onderzoeken op castratievocht

In deze vijfde vlog laten we u graag zien hoe u castratievocht (processing fluids) kunt verzamelen en wat hiervan het nut is.

Vlog 6: PRRSv aantonen met speeksel?

Speeksel is een goede manier om ademhalingspathogenen zoals APP, PCV2 en PRRSv in vast te stellen. Maar ook Lawsonia kan opgespoord worden in het speeksel van deze snuffelende dieren. In deze vlog laat we u stapsgewijs zien hoe u het beste een speekselstaal kunt nemen.

Vlog 7: Monitoring en waar u op moet letten

In vlog 7 gaan we het hebben over monitoringsschema’s en de valkuilen die een goede interpretatie bemoeilijken.

Vlog 8: 3 belangrijke pijlers voor de aanpak van PRRSv

In deze laatste vlog hebben we het over de richtlijnen in de aanpak van PRRS. Onafhankelijk van het doel moet u 3 pijlers overlopen:

1: Hoe verhoog ik de immuniteit?
2: Hoe voorkom ik insleep en verspreiding?
3: Hoe gedraagt de ziektekiem zich in de tijd?

Vlog 9: Monitoren op PRRS in de kraamstal? Zet een speekseltouw in!

Als er bij de PRRS-monitoring op uw bedrijf meerdere weken na elkaar sprake is van negatief castratievocht, loont het om de PRRS-circulatie in de kraamstal na te gaan. Om veel biggen tegelijk te kunnen bemonsteren, kunt u hierbij speekseltouwen inzetten. Maar hoe zorgt u ervoor dat uw biggen ook daadwerkelijk interesse hebben in deze touwen en eraan gaan sabbelen.

Vlog 10: Hoe analyse van de genetische code u helpt PRRS te bestrijden

Hoe ziet een PRRS-virus eruit? Wanneer en waarvoor wordt een sequentie-analyse gebruikt? Hoe zet ik dit in op mijn bedrijf en wat levert me dat op? Kennis over de genetische code van virussen die rondwaren op uw bedrijf helpt u bij uw gezondheidsmanagement. Zo helpt ook het ontrafelen van deze genetische code van het PRRS-virus u bij de aanpak van deze vervelende ziekmaker.

Vlog 11: Wat zegt onderzoek van de genetische code van PRRS over biosecurity op uw bedrijf?

Is er PRRS gevonden op uw bedrijf? Dan kan de genetische code van het PRRS virus op uw bedrijf in kaart gebracht met een sequentie-analyse. Deze genetische code zegt iets over de herkomst van het virus. Is het een nieuwe stam of een stam die al op uw bedrijf voorkwam? De informatie uit deze analyse neemt u mee voor het bepalen van biosecurity maatregelen in uw plan van aanpak tegen het PRRS-virus.

Vlog 12: Het ontstaan van nieuwe PRRS-virussen door recombinatie

Als het gaat over gevaar op vorming van recombinanten bij gebruik van levende PRRS-vaccins, wat houdt dat dan in? En hoe ontstaan ze precies? Meer nog, wat heeft een kopieermachine hiermee te maken? Dierenarts Marc Schyns legt het u graag uit in de volgende vlog.

Vlog 13: Top 5 in- en externe biosecuritymaatregelen

Waarom is bioveiligheid of biosecurity zo belangrijk? Wat heeft bioveiligheid met PRRS te maken? Hoe zorgt u voor een goede bioveiligheid op uw bedrijf? Dierenarts Karen Van Neste geeft in deze vlog de top 5 aan maatregelen die u kunt nemen voor het verbeteren van uw interne- én externe bioveiligheid. Bekijk de video en doe er uw voordeel mee!

Vlog 14: 3 pijlers voor een effectieve PRRS-aanpak

Welke 3 pijlers zijn van belang bij een effectieve PRRS-aanpak? Welke rol speelt het all-in/all-out principe hierbij? Welke managementmaatregelen kunt u het beste nemen als u zieke dieren heeft op uw bedrijf? Dierenarts Karen Van Neste licht in deze vlog de 3 pijlers toe en geeft praktische tips hoe u de verspreiding van PRRS in de stal zoveel mogelijk kunt tegengaan.

Persoonlijk PRRSv-advies? We staan voor u klaar!

Vragen over PRRS, het voorkomen of de aanpak hiervan? Onze varkensexperts stellen hun kennis en jarenlange (praktijk)ervaring graag beschikbaar. Natuurlijk kunt u rekenen op deskundig advies, maar ook op praktische tips waarmee u meteen uw voordeel kunt doen!