VarkensVisie PRRS

VarkensVisie Magazine: PRRSv in de kijker

Welkom bij de tweede editie van VarkensVisie, het halfjaarlijks wetenschappelijk tijdschrift van MSD Animal Health. Na een succesvol eerste nummer over PIA, zetten we nu PRRSv in de kijker. Deze uiterst besmettelijke virale ziekte tast de longen en vruchtbaarheid van uw varkens aan met als resultaat een verzwakt immuunsysteem, vrij spel voor andere ziekten en economische verliezen. Een PRRSv-besmetting lijkt soms onvermijdelijk, maar dat hoeft het niet te zijn. PRRS-vrij worden is mogelijk.

Op deze pagina hebben we de meeste artikelen uit de tweede editie van VarkensVisie voor u uitgelicht.
Wilt u liever het magazine downloaden? > Download VarkensVisie magazine

Veel leesplezier!

Uw vaakst gestelde PRRSv-vragen
Eenvoudig beantwoord

Vrijwel elke varkenshouder heeft al eens met het Porcien Reproductief en Respiratoir Syndroom Virus (PRRSv) te maken gehad of bestrijdt het virus op dit moment. Met andere woorden, PRRSv is allesbehalve een nobele onbekende. Toch zijn er bepaalde basisvragen die we vaak terug zien komen. Nieuwsgierig?
Lees dan snel verder! En onthoud: een geïnformeerd mens is er twee waard. Advies op maat nodig? Aarzel dan niet om uw bedrijfsdierenarts te raadplegen.


Wist u dat…

Er twee types PRRSv Zijn?

Type 1, het Europese genotype, dat voornamelijk over het Europese continent is verspreid.

Type 2, het Noord-Amerikaanse genotype, dat vooral voorkomt in zowel Noord- als Zuid-Amerika en in Azië.


Er bepaalde factoren zijn die de ernst van de infectie kunnen beïnvloeden?

Enkele voorbeelden: de virulentie van de virusstam, erfelijke gevoeligheid bij uw biggen, eventuele immuniteit dankzij verwante veld- of vaccinstammen, en andere endemische infecties aanwezig op het varkensbedrijf.

Kortom, de ene besmetting is de andere niet!


Het virus ook een belangrijke rol speelt in het Porcien Respiratoir Ziektecomplex (PRDC)?

Deze term gebruiken we om het complex aan karakteristieken, waaronder respiratoire symptomen en slechte groei bij vleesvarkens, te omschrijven. Samen met M. hyopneumoniae, PCV2 en griep (SIV) kan PRRSv tot ernstige symptomen leiden!


De ademhalings- en reproductie­symptomen van PRRSv niet uitsluitend ge­associeerd worden met dit virus?

Dat maakt de ziekte moeilijk te herkennen op basis van eenvoudige observatie.
Wat u wél kunt doen als u vermoedt dat de ziekte in uw bedrijf aanwezig is? Contact opnemen met uw bedrijfsdierenarts, die of een PCR-test zal uitvoeren om het virus aan te tonen of een ELISA-test om antilichamen tegen het virus te detecteren.

PRRSv een RNA-virus is?

Het belangrijkste onderdeel van een virus is het genetisch materiaal: DNA of RNA. Daarin bevinden zich alle instructies die nodig zijn om nieuwe viruseiwitten te produceren. Om van DNA eiwitten te kunnen maken is een tussenstap nodig. Die tussenstap is RNA.
PRRSv is een RNA-virus en dus in staat om zijn genetisch materiaal direct om te zetten naar viruseiwitten.
Eenmaal in de cel gedraagt PRRSv zich als een computervirus. Het erfelijk materiaal van het virus werkt als een kwaadaardige boodschap die de cel herprogrammeert. Normale activiteiten worden onderdrukt en de cel gaat zich vooral bezighouden met de productie van nieuwe virus­eiwitten en het kopiëren van het erfelijk materiaal van het virus.


Er telkens nieuwe stammen van PRRSv ontstaan?

Een andere eigenschap van RNA-virussen is dat het genetisch materiaal veel minder stabiel is, en dus meer onderhevig aan verandering. Hierdoor kunnen er mutaties optreden in het genetisch materiaal en ontstaan er nieuwe stammen.
Dat maakt ook dat vaccins nooit 100% effectief zijn, hoewel ze een grote hulp blijven bij het voorkomen en bestrijden van PRRSv.

Het PRRS-vaccin zowel in de spier als in de huid toegediend kan worden?

Bij intradermale vaccinatie wordt het vaccin als het ware in de huid ‘geschoten’ in plaats van geprikt. De voordelen?
• De immuunrespons is snel en effectief.
• Door het geringe volume vloeistof is er minder kans op bijwerkingen.
• U loopt minder risico om uzelf te injecteren.
• Er is geen overdracht van ziektekiemen via de naald.
• Het is diervriendelijker: uw varkens ervaren minder pijn en stress. Zo blijft een zeug die naaldloos wordt ingeënt, tijdens de vaccinatie vaak gewoon liggen.
• Er is minder risico op weefselschade.
• Intradermale vaccinatie is ook zeer geschikt voor biggen.
• Omdat er meerdere vaccinatieplekken mogelijk zijn, is deze methode ook makkelijker en flexibeler.

Kent u ResPig al? Meten is niet alleen weten, maar ook dé sleutel tot een efficiënt ziektepreventie- en bestrijdingsplan. 
Met periodiek uitgevoerd bloed- en speekselonderzoek kunt u de gezondheid van uw dieren in kaart brengen. Dat maakt het dan weer mogelijk om gerichte en structurele gezondheidsoplossingen voor te bereiden of te implementeren. 
Het resultaat? Een vitaler bedrijf – zowel financieel als op het vlak van gezondheid.

Bioveiligheidsmaatregel

Bij de bestrijding van PRRS zijn er bioveiligheidsmaatregelen nodig.
Het voorkomen van overdracht van ziekten via de de naald is zo’n mogelijke bioveiligheidsmaatregel.